Inițiative
Număr voturi
24
SMY
Drumul, prietenul meu!
Locul derulării inițiativei
Drumul, prietenul meu!
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Proiectul de Educaţie Rutieră şi pentru Sănătate: „Drumul, prietenul meu!” are la bază ideea prevenirii accidentelor de circulaţie, prin sustinerea sloganului: „Educaţia rutieră trebuie să fie o prioritate!” Scopul proiectului „Drumul, prietenul meu!” este educarea a unui număr cat mai mare de elevi şi preşcolari, în privinţa regulilor de circulaţie rutieră, în vederea scăderii numărului de accidente, abordarea unor teme de igienă şi educaţie pentru sănătate cat şi introducerea “viitorilor piloţi” în fascinanta lume a curselor auto. Sperăm că prin aceste acțiuni să contribuim nemijlocit la conștientizarea tinerei generații în ceea ce privește rolul și importanța sigurantei rutiere, protejarea mediului înconjurător și repectul față de natură. Cunoaşterea regulilor de circulaţie, în condiţiile traficului modern, trebuie să se facă încă de la cea mai fragedă vârstă. Pentru aceasta, e necesar să le stimulăm interesul pentru cunoaşterea drepturilor şi obligaţiilor pe care le au ca pietoni sau conducători de vehicule, chiar si cele cu două roţi, la nivelul lor de înţelegere. Dorim să contribuim la învăţarea normele de circulaţie şi a indicatoarele rutiere, să îi atenţionăm asupra pericolelor la care se expun dacă folosesc strada ca loc de joaca, să le insuflăm un comportament adecvat în trafic, să consolidăm cunoştinţele despre modul corect şi util de a acţiona în situaţii neprevăzute prin cursuri de igiena şi educatie pentru sanatate şi să culminăm cu un moment unic, şi anume o expozitie cu masini de raliu. Considerăm că acest proiect preventiv – educativ trebuie să se bazeze pe o eficientă colaborare între toţi factorii interesaţi: copii, cadre didactice, parteneri, comunitate şi poliţia rutieră. Eficienţa acestor preocupări trebuie să se materializeze în evitarea implicării copiilor în accidente de circulaţie, atât în timpul anului şcolar, cât şi atunci când ei se află în vacanţă sau în timpul liber.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
- Activitati de educatie rutiera desfasurate in scoli si cu ocazia evenimentelor automobilistice ( discutii libere, prezentari, sesiuni de comunicare pe teme de educatie rutiera ) - Activitatea "MiniMedic" ( personal acreditat, studenţi voluntari şi cadre medicale avizate din sistemul de sanatate vor fi abordate teme referitoare la modul de a acţiona corect şi util în situaţii neprevăzute ivite in trafic ) - Activitatea "Micii Piloti" ( personal acreditat, piloti si copiloţi licenţiaţi, arbitrii voluntari precum şi colaboratori voluntari ai echipei de raliu „Sport Masters Year 2012”, efectueaza lectii practice de folosire a centurii de siguranta si incheie activitatile cu un moment unic, şi anume o expozitie cu masini de raliu, chiar in curtea institutiei de invatamant sau in parcarea evenimentului )
Cărei nevoi a comunității timișorene credeți că răspunde proiectul vostru?
Sperăm că prin aceste acțiuni să contribuim nemijlocit la conștientizarea tinerei generații în ceea ce privește rolul și importanța sigurantei rutiere, protejarea mediului înconjurător și repectul față de natură. Totodata proiectul nostru aduce un plus de dezvoltarea personală și profesională copiilor din toate zone ale municipiului Timișoara, adresandu-ne tuturor institutiilor educationale. De asemenea, prin educație non-formală pe care o practicam, imbinam activități de educatie rutiera si pentru sanatate cu activitati de promovarea practicării sportului în rândul tinerilor si ne ocupam de viitori piloti indrumandu-le pasii spre victorie!
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Initiativa se va desfasura in toate zonele municipiului Timișoara, adresandu-ne tuturor institutiilor educationale cat si diverselor evenimente automobilistice. Grupul tinta este format din copiii şi tinerii din Timisoara, în special în scolie cartierelor timișorene, Cadrele didactice îndrumătoare cat si alţi factori implicaţi în educaţie. Promovarea va fi facuta in cadrul institutiilor educationale, prin mijloace media (pagina de Facebook a echipei sportive „Sport Masters Year 2012” cat si cu ajutorul partenerilor media: Ziua de Vest, Nova TV si TVR Timisoara
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Prin intermediul acestor activităţi practice, aplicative si preventive, copii interacţionează, investighează, deconstruieşc spre a reconstrui, experimentează, descoperă, găsesc soluţii, îşi asumă responsabilităţi, pentru ca, ulterior, să devină independenti si mai ales, vor trece mai atent strada, vor contribui activ la prevenirea accidentelor de circulaţie şi vor putea sa acţioneza corect şi util în situaţii neprevăzute.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  • Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
  • Primăria Municipiului Timișoara
  •  Grupul PONT
  • BCR