Inițiative
Număr voturi
59
Pas cu pas
Ce caut in Ronat?
Locul derulării inițiativei
Ce caut in Ronat?
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Initiativa noastra isi propune Dezvoltarea personală, prin educatie non-formala, a tinerilor din cartierul Ronat. Scopul proiectului este dezvoltarea competențelor, abilităților și aptitudinilor tinerilor ce provin din diverse grupuri dezavantajate din cartierul Ronat. Am ales acest cartier deoarece este unul dintre cartierele defavorizate ale orasului Timisoara si ne dorim sa aducem oportunitati si tinerilor de aici. De aceea, le propunem tinerilor o zi a lor, o zi in care sa se (re)descopere si sa gaseasca raspunsul la intrebarea "Ce caut in Ronat?" Pentru aceasta, pregatim o zi cu 3 tipuri de activitati: artistice, educationale non-formale si dans. Mai mult decat atat, noi credem ca pentru a dezvolta o comunitate nu e suficient sa te adresezi doar tinerilor, asa ca ne propunem evenimente de diseminare si in randul copiilor si a profesorilor scolii din cartier.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
In cadrul initiativei vom desfasura urmatoarele activitati: Etapa de promovare: Va fi realizata inainte de implementarea initiativei, si va consta in realizarea afiselor, stickerelor si fluturasilor, si distribuirea lor in locuri cheie (scoala, parcuri, magazine, locuri de intalnire ale tinerilor). Etapa de pregătire: Este neccesar ca toate materialele necesare activitatilor, precum pensule, acuarele, boxe, markere, etc. sa fie pregatite cu o saptamana inainte de activitate. Ne vom asigura ca activitatile din cartiere se desfasoara tinandu-se cont de siguranta fizica si emotionala a participantilor. Etapa de implementare: Initiativa noastra isi propune 3 tipuri de activiati ce se vor desfasura pe parcursul unei zile: - Mai intai vor avea loc ateliere de pictura si desen pentru copii si tineri. - Apoi, vor avea loc activitati non-formale: jocuri pentru cei mici, si activitati socio-culturale pentru cei mari. - In final se va desfasura o activitate de dans. - La finalul zilei vom avea o sesiune de evaluare a experientelor de invatare, Ulterior vom avea o intalnire de diseminare pentru profesorii din scoala din cartier, in special cei tineri, pentru a le arata efectele initiativei noastre dar si pentru a le povesti si arata mai multe despre educatia non-formala.
Cărei nevoi a comunității timișorene credeți că răspunde proiectul vostru?
In cartierul Ronat se intampla foarte rar activitati pentru tineri. Initiativa noastra isi propune sa schimbe acest lucru, oferind un model de petrecere a timpului liber pentru tineri prin care ei, cu ajutorul educatiei non-formale, sa-si dezvolte si o serie de competente. Ne propunem sa incurajam replicarea acestui model prin implicarea scolii si a cadrelor didactice (mai ales a celor tinere) din cartier. De ce am ales Ronat? Pentru ca aici excluziunea sociala si violența e prezenta in mai multe forme Există si un comportament agresiv in general, la scoala, si trebuie mentionata hărțuirea și violența față de persoanele tinere (ex. – oamenii de ordine ii iau la rost pe tineri chiar daca acestia nu fac nimic rau). Tinerii înșiși tind să evidențieze comportamentul agresiv de acasă și din partea adulților și autorităților. Ei se plâng ca sunt ignorati, insultati și tratati ca o minoritate de scandalagii. Spre exemplu, la scoala, tinere din cartierul Ronat din Timisoara (13-15 ani) sunt descurajate sa dea Examenul National, fiind impinse catre scoala profesionala pentru a nu scadea imaginea scolii in cazul in care nu ar lua acest examen. Acasa, ele sunt puse sa gateasca, sa faca curatenie si sa aiba grija de fratii mai mici, desi cel putin unul din parinti este mereu prezent acasa, si sunt agresate fizic si verbal daca nu isi indeplinesc aceste sarcini. Un alt exemplu este cel al baietilor luati la munca (in constructii sau la pescuit) de catre parinti, sau al celor care deja au implinit 18 ani si lucreaza din proprie initiativa la negru pentru a castiga bani. Acestia sunt tinerii carora vrem sa le aratam ca se poate si altfel, ca pot sa invete sa faca lucruri frumoase si au potential de a influenta in bine comunitatea in care traiesc.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Publicul țintă este reprezentat de copii, si tineri timisoreni dar si profesori din comunitati defavorizate din cartierul Ronat. De aceea, promovarea se va face in special in cadrul scolii din cartier. In acelasi timp, se va promova offline si in cartier initiativa, prin afise si flyere, dar si online prin intermediul Facebook, fiind una din retelele de socializare preferate de tineri.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Efectele pe care am vrea sa le vedem dupa implementarea acestei initiative in cartier sunt urmatoarele: - Dezvoltarea competentelor de leadership, lucru in echipa in randul tinerilor profesori; - Dezvoltarea abilitatilor de comunicare,artistice si de lucru in echipa in randul tinerilor; - Dezvoltarea stimei de sine in randul tinerilor (ei vad ce sunt capabili sa realizeze); - Cresterea nivelului de implicare in comunitate si apartenenta la comunitate; - Cresterea coeziunii comunitatii.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  • Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
  • Primăria Municipiului Timișoara
  •  Grupul PONT
  • BCR