Inițiative
Număr voturi
215
SIMTIM Timișoara
SIMTIM Timisoara (SIMULAREA procesului decizional al Consiliului TIMISOARA de catre studentii Facultatii de Stiinte Politice-UVT, care SIMT altfel nevoile orasului)
Locul derulării inițiativei
SIMTIM Timisoara (SIMULAREA procesului decizional al Consiliului TIMISOARA de catre studentii Facultatii de Stiinte Politice-UVT, care SIMT altfel nevoile orasului)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Initiativa noastra vizeaza nevoile tinerilor din ziua de azi care locuiesc in Timisoara. Ne propunem sa realizam o Harta a nevoilor tinerilor Timisoarei si o Agenda a solutiilor tinerilor la aceste probleme, pe care sa le prezentam si dezbatem in cadrul unei simulari de sedinta de plen a Consiliului Local Timisoara, unde actorii principali vom fi noi, tinerii. Valorile noastre sunt dreptatea, civismul si eficacitatea in rezolvarea problemelor tinerilor Timisoarei. Scopul nostru este de a stimula participarea civica a tinerilor si educatia pentru participare. Impreuna SIMTIM TIMISOARA!
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
1. Harta nevoilor orasului - prin ochii tinerilor (decembrie 2017) Mai intai vom lua pulsul nevoilor orasului asa cum sunt ele simtite de catre tineri. Vom realiza Chestionare pe care le vom aplica in principalele cartiere ale orasului, intreband tinerii intalniti pe strada care sunt nevoile cartierului, vazute prin ochii lor, ca tineri, pe care le-ar dori rezlovate de primaria Timisoara. Vom prelucra cantitativ si calitativ rezultatele si vom alcatui o Harta a nevoilor orasului, asa cum sunt ele simtite de tinerii din Timisoara. 2. Agenda solutiilor tinerilor la problemele orasului (decembrie-ianuarie 2018) Vom transmite Harta nevoilor realizata de noi catre Cluburile studentesti si ONG-urile de profil, consultandu-ne cu acestia asupra eventualelor solutii; in urma acestui brainstorming, vom transpune nevoile in solutii redactate sub forma unor propuneri de Hotarari de Consiliu Local. Pentru aceasta vom implica toti colegii nostri de an de la specializarile Administratie publica, Stiinte politice, Relatii Internationale si Studii Europene, legand teoria de practica si aplicand ceea ce studiem la materia "Administratie publica". 3. Simularea unei sedinte de plen a Consiliului Local Timisoara (ianuarie 2018) Dupa ce am finalizat Agenda solutiilor tinerilor la problemele orasului vom simula o sedinta efectiva de plen a Consiliului Local Timisoara, iar noi, impreuna cu colegii nostri de an vom juca rolul de consilieri locali. Vom dezbate punct c punct Agenda solutiilor si o vom supune la vot. Vom invita la eveniment Primarul orasului, ONG-urile de tineret interesate, mass media, publicul larg. Scopul nostru va fi in acest moment de constinentizare a faptului ca tinerii au agenda proprie de nevoi legate de orsaul in care locuiesc si ca putem si activi si implicati in gasirea solutiilor.
Cărei nevoi a comunității timișorene credeți că răspunde proiectul vostru?
Proiectul raspunde nevoii de Implicare a tinerilor in viata orasului, de impulsionare a cetateniei active si a educatiei pentru participare a tinerilor.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Grupul nostru tinta este reprezentat de toti tinerii orasului care se considera oameni prezenti, preocupati de ceea ce se intampla in jurul lor. Prin munca de teren asociata Activitatii 1 vom fi fata in fata cu generatia tanara a orasului pentru a le afla nevoile, fie ca sunt sau nu interesati de administratie sau politica, in cadrul Activitatii 2 vom interactiona cu tineri care sunt categoric interesati de administratie si de a gasi solutii la probleme. In cadrul celei de a treia activitati ne vom promova rezultatele muncii in fata celor care administreaza cu adevarat orasului nostru, in fata presei si publicului larg. Pentru popularizarea pas cu pas a initiativei noastre avem sprijinul Facultatii noastre pentru a-i utiliza canalele de comunicare consacrate deja si cu audiente stabile (pagina web si facebook) si intentionam sa cream pagina de facebook a proiectului. Promovarea individuala a proiectului, prin exemplul personal, consideram ca este semnificativa in cazul nostru, dat fiind faptul ca in implementarea proiectului vrem sa implicam toti colegii nostri din anul 1, specializarile Stiinte Politice, Administratie publica, Relatii Internationale si Studii Europene si mizam si pe popularizarea proiectului in randul colegilor nostri mai mari, studentilor Universitatii de Vest din Timisoara si profesorilor. Impreuna putem reprezenta o coalitie de oameni interesati de educatia pentru participare.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Speram ca proiectul nostru va fi benefic atat pentru tineri cat si pentru cei care administreaza orasul. Consideram ca vom contribui la doua procese: constientizarea de catre tineri a impactului lor potential in societate si constientizarea de catre politicienii locali a faptul ca tinerii sunt o resursa care nu trebuie ignorata ci dimpotriva, canalizata muncind impreuna pentru interese civice comune. Daca cel putin cateva dintre ideile noastre aflate pe Agenda de solutii a tinerilor vor fi preluate pe agenda formala institutionala a Consiliului Local Timisoara, consideram ca beneficiile proiectului nostru pot fi cuantificate si pe termen mediu sau lung.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  • Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
  • Primăria Municipiului Timișoara
  •  Grupul PONT
  • BCR